Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Απολογισμός ήπιας δενδροφύτευσης - νέα δράση






















Αυτή την καταπληκτική μέρα, βρεθήκαμε σε ένα μαγευτικό τοπίο στην Πεντέλη με κουκουναριές και ρείκια σε πλήρη άνθηση.















Φυτέψαμε σε παρακείμενη πλαγιά, μέχρι κάτω τη ρεματιά, γύρω στα 40 δεντράκια (βελανιδιές ως επί το πλείστον). Οι μικρής κλίμακας δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται με την... παραδοσιακή μορφή σκαψίματος (χειροκίνητα) δεν καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση. Ψάξαμε να βρούμε κενά, ώστε να μην χαλάσουμε φρύγανα ή βολβούς.














Ελπίζουμε ότι τα κοπάδια αιγοπροβάτων που αλωνίζουν στο βουνό -από την πίσω πλευρά, κυρίως- δεν θα λιανίσουν τα φυντανάκια μας. Και μάλλον θα τη γλιτώσουν, αφού η πλαγιά ήταν γεμάτη από μικρές βελανιδιές και άλλα είδη πλατύφυλλων δένδρων. Θα επανέλθουμε σε νέα ανάρτηση για αυτό το πρόβλημα.
















Στην επιστροφή, κάναμε μια βόλτα από το σημείο που είχαμε πραγματοποιήσει πέρυσι σποροφύτευση βελανιδιών, και παρότι τα χόρτα ήταν πολύ ψηλά, καταφέραμε να ξεδιακρίνουμε μικρά φυτάκια που επέζησαν το καλοκαίρι τόσο από τους καύσωνες (χωρίς κανένα πότισμα) όσο και από τις ερπύστριες των "αναδασωτικών" (;!) σκαπτικών μηχανημάτων.














Το ερχόμενο Σάββατο 30 Οκτωβρίου, συνεχίζουμε με νέα δράση ήπιας δενδροφύτευσης ώστε να φυτέψουμε εγκαίρως τα υπόλοιπα δεντράκια από τους σπόρους που καλλιεργήσαμε πέρυσι. Με τις βροχές θα αναπτύξουν σύντομα το ριζικό τους σύστημα μέσα στο έδαφος, και θα ελαχιστοποιήσουν τις ανάγκες τους για ποτίσματα το καλοκαίρι.
Αυτή τη φορά, πρόκειται  για κουκουναριές, ως επί το πλείστον, αλλά και κάποιες βελανιδιές.
Θα συναντηθούμε στη 1:00 το μεσημέρι στην πλατεία Πεντέλης Αγ. Τριάδα. Η δράση υπολογίζεται να διαρκέσει 1-2 ώρες το πολύ. Μαζί σας πρέπει να έχετε γάντια, μικρό σκαπτικό εργαλείο και νερό για να ξεδιψάτε. Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι πάλι πολύ καλός. Όποιος θέλει να συμμετέχει στη δράση ας επικοινωνήσει μαζί μας με e-mail για να μη χαθούμε.

Η επόμενη δράση θα είναι τέλος Νοεμβρίου, με συλλογή βελανδιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.