Η σπορουσυλλογή στο Σχινιά (κυριολεκτικά δουλειά μυρμηγκιών!), στην οποία συμμετείχε και η ομάδα Δασαμάρι-SOS, στέφθηκε με επιτυχία. Μετά τη συλλογή 6-7 κιλών σπόρων κουκουναριάς, κατευθυνθήκαμε στην παραλία του Σχινιά και αποζημιωθήκαμε από το καταπληκτικό τοπίο.
Πριν ξεκινήσει και επισήμως η συλλογή των σπόρων, συλλέξαμε και ένα ελάχιστο από τα εκατομμύρια σκουπίδια που υπάρχουν στο δάσος....
Τώρα, μένει να φυτέψουμε στην Πεντέλη τους... δώδεκα με δεκατέσσερεις χιλιάδες σπόρους, και η συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σε μια μέρα τη φύτευση. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στην Πεντέλη, βρήκαμε τα σημεία στα οποία έχουν ευδοκιμήσει κουκουναριές από αναδάσωση της ΔΑΑ. Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι κατάφεραν να επιβιώσουν από την καταστροφική πυρκαγιά του 2009 χάρις στο σύστημα "ομπρέλας" με το οποίο αναπτύσσονται.
Επειδή στόχος μας είναι η δημιουργία μεικτών δασών, με μεγάλα ποσοστά σε πλατύφυλλα που αναχαιτίζουν την ορμή της πυρκαγιάς, αναβλαστάνουν / πρεμνοβλαστάνουν και ενισχύουν την ποικιλία του δασικού οικοσυστήματος, τις κουκουναριές θα τις φυτέψουμε πολύ αραιά, ώστε να εμπλουτιστεί το ενδιάμεσο με άλλα είδη δασικών σπόρων, κυρίως με ήμερη βελανιδιά και κουτσουπιά.
Ο καιρός φαίνεται να είναι σύμμαχος, αφού όπως δείχνουν οι προβλέψεις θα βρέχει το Σάββατο μαλακώνοντας το χώμα, και την Κυριακή θα έχει λιακάδα. Το ραντεβού μας είναι την Κυριακή 17/10 στις 11:00 στην πλατεία της Πεντέλης - Αγ. Τριάδα (ταβέρνες).
Για τη συμμετοχή στη δράση θα χρειαστείτε ένα φυτευτήρι ή μικρό σκαλιστήρι, γάντια και νερό για ξεδίψασμα. Την τρύπα με το φυτευτήρι δεν την ανοίγουμε κάθετα, αλλά εφαπτομενικά προς την οριζόντια επιφάνεια του εδάφους, για να μην βυθιστούν βαθιά οι σπόροι. Το ίδιο ισχύει αν χρησιμοποιούμε σκαλιστήρι, δηλαδή, δεν ανοίγουμε τρύπες πάνω από 3 εκατοστά βάθος. Τοποθετούμε 2-3 σπόρους σε κάθε τρύπα και φυτεύουμε σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Όπως είναι αντιληπτό, η δουλειά έχει περισσότερο περπάτημα και ανάβαση, παρά σκύψιμο, και το πιο σημαντικό είναι να φοράμε παπούτσια που να μην γλιστρούν. Προσέχουμε επίσης, να μην πατήσουμε την αυτοφυή βλάστηση, μικρά δεντράκια που έχουν μόλις βλαστήσει. Πάρτε την καλή σας διάθεση, και ελάτε να ενισχύσουμε τη φυσική αναγέννηση του Πεντελικού.
Για οποιαδήποτε πληροφορία greenitover@gmail.com.
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.
‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου