Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Αναδασώσεις - κακοποιήσεις των οικοσυστημάτων το 2010, παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας

Τα δάση είναι δυναμικά οικοσυστήματα, όχι απλό άθροισμα δένδρων.

Ο κ. Στεργίου, πρόεδρος ΣΠΑΠ, μετά τις πυρκαγιές είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "...δεν το βάζουμε κάτω. Στους ίδιους λάκκους θα ξαναφυτέψουμε δένδρα...". Και έτσι ακριβώς είναι: η διαμόρφωση του εδάφους, ακόμα και μετά την πάροδο 10 ετών από μια δενδροφύτευση, διατηρεί το ανάγλυφο που δημιουργήθηκε από τα σκαπτικά μηχανήματα. Οι λάκκοι και τα αναχώματα εξομαλύνονται ελάχιστα, και αυτό παρατηρείται σε όλες τις αναδασώσεις με βαριά σκαπτικά μηχανήματα. 
Είναι οι αναδασώσεις καλλιέργειες όπως οι οπωρώνες, μόνο που αντί για οπωροφόρα χρησιμοποιούνται δασικά είδη δένδρων;



Βρεθήκαμε την Κυριακή 21 Μαρτίου -παγκόσμια ημέρα δασοπονίας- στην "αναδάσωση" (το γράφω και αισθάνομαι καθήκον μου να βάλω εισαγωγικά στη λέξη) στην Πεντέλη. Η γη κάπνιζε από τις τελευταίες προετοιμασίες για την παρέλαση των δημοσίων προσώπων, που θα επικύρωναν με την παρουσία τους την κίνηση-"ανάσα για την Αττική"...;!













Κορμοί υψηλών δένδρων, τοποθετημένοι α-λα κορμοδέματα "κατά της διάβρωσης" (ή μήπως δαδί για την επόμενη πυρκαγιά με ελάχιστες πιθανότητες αποσύνθεσης στο ξηρό κλίμα της Αττικής;), μαρτυρούσαν την ικανότητα φυσικής αναγέννησης που πήγε για...βρούβες - σίγουρα κάπου αλλού, αφού ακόμα και οι βρούβες είναι δυσεύρετες εδώ. Και να 'ταν μόνο αυτό.










Τα δάση της Αττικής (και από προσωπική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί πανελλαδική πρακτική) είναι γεμάτα μπάζα και σκουπίδια. Μαζί με τη βόσκηση, είναι τα πρώτα στάδια απαξίωσής τους. Κατά την προετοιμασία της δενδροφύτευσης, κανείς δεν νοιάστηκε να απομακρύνει τα μπάζα για να ανοίξει λάκκους. Πως ακριβώς θα επιβιώσει το δενδρύλλιο που θα φυτευτεί στα τσιμέντα και τα σίδερα; Μήπως είναι κάποιο καινούριο υβρίδιο, ελληνική πατέντα και αυτό, όπως οι εκσκαφείς στα δάση;





Τα δάση δεν είναι ούτε χωράφια, ούτε εργοτάξια για να έχουν αυτή την αντιμετώπιση. Οποιαδήποτε παρέμβαση οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται τη δυναμική ισορροπία του δασικού οικοσυστήματος, και την προσπάθειά του να επιβιώσει μετά από οποιαδήποτε καταστροφή. Τα ερπυστριοφόρα σκαπτικά και οι ανατροπές τύπου εκσκαφών θεμελίωσης δεν αρμόζουν στα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.


















Ήδη, μέλη των εθελοντικών ομάδων που συνυπογράφουν τη διαμαρτυρία "Αναδασώσεις-πυροτεχνήματα, αντί πολιτικής για τα δάση" μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε δύο εκδηλώσεις αναδασώσεων, πληροφορώντας τον κόσμο για την αναγκαιότητα αποκλειστικά και μόνο ήπιων παρεμβάσεων στα τραυματισμένα δασικά οικοσυστήματα, και την απαίτηση προστασίας των δασών από τους παράγοντες που τα απειλούν. Η ανταπόκριση του κόσμου, στην εποχή παντοκρατορίας των media, ήταν εντυπωσιακά θετική. Να δούμε ως πότε θα προβάλλεται η δενδροφύτευση αυτής της μορφής, ως αποδεκτή πρακτική αποκατάστασης ενός καμένου δασικού οικοσυστήματος. 

2 σχόλια:

  1. παιδιά κουράγιο, έχετε δρόμο μπροστά σας. πάντως έχετε υπ' όψιν σας και τη μέθοδο FUKUOKA. είναι αποτελεσματική και πάμφθηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.