Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η απαξίωση των δασών - μια πανελλαδική πρακτική

Διαφορετικές φωνές διαμαρτυρίας, από ανεξάρτητους χώρους και από ανθρώπους όλων των ηλικιών, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο: οι λόγοι δεν είναι άλλοι από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, οι οποίες αφήνονται (με τη συναίνεση ή την αδιάφορη αποδοχή των υπευθύνων) στο έλεος παράνομων δραστηριοτήτων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δασών.
Παράνομη βόσκηση, καταπατήσεις και διεκδικήσεις ροκανίζουν τα δασικά οικοσυστήματα που προσπαθούν να συνέλθουν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Οι εκσκαφείς των "δενδροφυτεύσεων", καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση και τους βιότοπους των ζώων που κατάφεραν να επιβιώσουν. Μπάζα και χωματερές συνθέτουν το σκηνικό μιας εικόνας απόλυτης απαξίωσης.    

















Όμως, δεν είναι μόνο στην Αττική που συναντάει κανείς αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Οι εικόνες αιωνόβιων δένδρων που κόπηκαν από αλυσοπρίονα στα πλαίσια της παράνομης -πλην όμως γνωστής σε όλους- πρακτικής λαθρoϋλοτόμησης, όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του συλλόγου φίλων της βελανιδιάς και περιβάλλοντος "Αμαδρυάδα" που συνέβη στο προστατευόμενο δρυοδάσος του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, είναι εξίσου θλιβερές.

Σε όλη τη χώρα, κάποιοι αντιμετωπίζουν τα δάση ως ατομικά αγαθά, από την καταστροφή των οποίων προσδοκούν, και τελικά τα καταφέρνουν όπως φαίνεται, να εξάγουν κέρδος. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η ασυδοσία;




























Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από την ιστοσελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.