Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εικόνες και σχόλια από τη συμμετοχή στη διήμερη "βασική εκπαίδευση εθελοντών δασοπροστασίας" της Ε.Δ.Δ.Κ.

Παρακολουθήσαμε το πολύ ενδιαφέρον διήμερο σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης εθελοντών δασοπροστασίας της  εθελοντικής δασοπροστασίας του δήμου Καισαριανής στις 24 και 25 Απριλίου. Το θεωρητικό μέρος του Σαββάτου "κούμπωσε" με το πρακτικό της Κυριακής, και αποκτήσαμε μια πρώτη επαφή με τον τομέα της δασο(πυρο)προστασίας.



Ο υποπυραγός εξηγεί τα σχετικά με το πυροσβεστικό όχημα της υπηρεσίας. Διατομές σωλήνων, ειδικά κλειδιά, αλλά και υποδείξεις σχετικά με τους τρόπους επέμβασης στην πυρκαγιά, ήταν κάποιες από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Κάθε όχημα οφείλει να έχει πάνω από 2 άτομα, αφού ο οδηγός είναι εξειδικευμένος στο όχημα, και οι υπόλοιποι είναι μάχιμοι.


Ασύρματοι επικοινωνίας, συχνότητες - δίαυλοι και τρόπος διαβίβασης των μηνυμάτων ήταν κάποια από τα στοιχεία της εκπαίδευσης.


Ανάγνωση χαρτών, διόπτευση με πυξίδα και GPS, παρείχαν μια μικρή εισαγωγή στη βασική παράμετρο του προσανατολισμού, που είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και τη διαβίβαση της θέσης.


Χρήση αλυσοπρίονου και χλοοκοπτικού για διάνοιξη του χώρου επέμβασης και αφαίρεση της καύσιμης ύλης.


Σωστικά μέτρα, μέθοδος ΚΑΡΠΑ και απινιδωτής, τρόπος προσέγγισης θύματος, έλεγχος αναπνοής και πρώτες βοήθειες. 


Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, πολύς κόσμος αναρωτιόταν τι θα μπορούσε να κάνει εκείνη τη στιγμή, ή αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει για να αναχαιτίσει τη φωτιά πριν πάρει την έκταση που έλαβε τελικά (μεγα-φωτιά). Σίγουρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα σβήσουν τις πυρκαγιές, γι' αυτό άλλωστε η πυροσβεστική υπηρεσία εκπαιδεύεται κατάλληλα και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όμως, στον τομέα της πρόληψης μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς μπορούμε -εντελώς επικουρικά- να βοηθήσουμε στην κατάσβεση αν είμαστε εκπαιδευμένοι στοιχειωδώς.
Δεν αρκεί η θλίψη και η οργή μετά από μια δασική πυρκαγιά. Η θλίψη για ό,τι χάθηκε πρέπει να γίνεται αγώνας για να διατηρηθεί ότι έχει απομείνει. Γι' αυτό και η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τα δάση μας. Και αν αισθανόμαστε έστω και λίγο "πολίτες" και όχι "ιδιώτες", η προστασία του κοινωνικού αγαθού μας, του δάσους, είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα αναρτηθεί στο youtube, ενώ υπάρχει και σχετικό βιβλίο. Επίσης, έχουμε κρατήσει σημειώσεις για όποιον ενδιαφέρεται. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί από τη Δασοπροστασία Καισαριανής ΕΟΠΠ (Εκπαίδευση ομάδων πρώτης προσβολής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.