Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Εικόνες από το Φυτώριο της ΔΑΑ και το Εκκοκκιστήριο της ΚΑΔΣ

Στο φυτώριο της Αμυγδαλέζας, φυτεύονται οι σπόροι για τα δενδρύλλια που θα χρησιμοποιηθούν για τις αναδασώσεις στην Αττική.


Εκεί βρίσκεται και ένα ενδιαφέρον εκθετήριο με διάφορα είδη δένδρων και θάμνων που είναι επισκέψιμο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, για οποιονδήποτε ιδιώτη, σχολείο κλπ.


Δίπλα από το φυτώριο της Αμυγδαλέζας βρίσκεται το Εκκοκκιστήριο της ΚΑΔΣ, της Κεντρικής Αποθήκης Δασικών Σπόρων. Εκεί γίνεται η εκκόκκιση των σπόρων, η ταξινόμησή τους, ο έλεγχος της φυτρωτικότητας και η αποθήκευση σε ειδικούς χώρους.


Εκκόκκιση κυπαρισσόμηλων: τοποθετούνται στα ειδικά τελάρα ώστε να "κοσκινιστούν" οι σπόροι καθώς ανοίγουν.


Δοκιμαστικοί έλεγχοι της φυτρωτικότητας των σπόρων.

Καταγραφή των δεδομένων, ταξινόμηση των σπόρων και αποθήκευση σε χώρους με κατάλληλες συνθήκες.


9 σχόλια:

  1. Παιδια μηπως μπορειτε να γραψετε την ακριβη διευθυνση του φυτωριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας (Λεωφόρος Καραμανλή), δεξιά μετά το μπαράζ καταστημάτων "Καβαλάρης"... Έχει μια μικρή πινακίδα Δ/ΝΣΗ Αναδασώσεων Αττικής, Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορώ να αγοράσω απο την Αμυγδαλέζα μεγάλα δέντρα για να τα φυτέψω σε ένα πάρκο του δήμου Χαλανδρίου - ο δήμος έχει φανεί ανεπαρκής σε αυτό το κομμάτι? Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω? ξέρετε το κόστος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να αγοράσετε, όσο οι ανάγκες για δενδροφυτεύσεις δασών το επιτρέπουν. Καλύτερα να ρωτήσετε τους ίδιους, εκθέτοντας την κατάσταση ως έχει. Πάντως, τα δενδρύλλια είναι ηλικίας 1,5 έτους ως επί το πλείστον (εκτός από τις βελανιδιές, που δεν τις προτιμούν οι εργολάβοι γιατί χρειάζονται ποτίσματα το καλοκαίρι και προστασία από τα κοπάδια που αλωνίζουν στα καμένα δάση), γεγονός που σημαίνει ότι (α) για αστικές δενδροφυτεύσεις θα χρειαστούν προστασία για να μην ποδοπατηθούν, (β) δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε εσείς με σποροφυτεύσεις φυντάνια σε γλαστράκια στις κατοικίες ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, και να τα φυτέψετε μετά από 1,5 χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να προμηθευτώ σπόρους από το φυτώριο εκεί;
    Τους πληρώνω, και αν ναι πόσο περίπου; Επίσης βασικές οδηγίες πού μπορώ να βρω (ίσως εσείς μου δώσετε);
    Για σπόρους πεύκων και κυπαρισσιών ενδιαφέρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απ' όσο γνωρίζουμε δεν μπορείτε να αγοράσετε σπόρους. Αλλά γιατί να μην μαζέψετε εσείς ο ίδιος; Η φύση τους παρέχει χωρίς κόστος!
    Αν θέλετε πεύκα, κάντε μια βόλτα στη σχολή μαθηματικών του ΕΚΠΑ ακριβώς έξω από τη βιβλιοθήκη, έχει πολλούς σπόρους πεύκων από κουκουνάρια που έχουν ανοίξει και έχουν πέσει στο έδαφος. Όσο για τα κυπαρίσσια, αν μαζέψετε τα κυπαρισσόμηλα έγκαιρα (όταν έχουν ανοίξει λίγο, πριν πέσουν έξω οι σπόροι), βάλτε τα στη ζέστη (ήλιος, ή θερμαντικό σώμα) τα φυτεύετε σε καλά αποστραγγιζόμενο και αφράτο χώμα, ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα και μετά από 10-20 μέρες θα αρχίσουν να σκάνε τα βλασταράκια. Μην σας κάνει εντύπωση αν κάποιοι σπόροι βλαστήσουν μετά από μήνες, οι προσδοκίες -σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον- πάντα αποδίδουν.

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν όμως δεν τους χρησιμοποιήσω αμέσως τους σπόρους,χαλάνε;
    Επίσης για τους σπόρους των πεύκων ακολουθείται η ίδια διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι σπόροι δεν χαλάνε αν φυλαχτούν σε κατάλληλες συνθήκες (προφυλαγμένοι από έντομα, σε μέτρια υγρασία και σταθερή θερμοκρασία), όμως με τα χρόνια χάνουν κάποια ποσοστά από τη φυτρωτικότητά τους, τη δυνατότητά τους δλδ να βλαστήσουν. Επί της διαδικασίας, αν ρωτάτε για τη συλλογή σπόρων, για τα πεύκα, σας είπα ότι αν πάτε κάτω από τέτοια δέντρα αυτήν την περίοδο θα βρείτε τους σπόρους με το πτερύγιο που έχουν σκάσει στο έδαφος. Αν ρωτάτε για τη φύτευση, η διαδικασία είναι η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια εχετε αγριοτριανταφυλιες;; μπορω να περασω καποια φορα που θα ανεβω αθηνα να παρω κανενα γλαστρακι;;;

    γιωργος απο κρητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.