Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Απολογισμός δράσης 8 / 11 /2009

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε δράση συλλογής βελανιδιών χνοώδους δρυός [quercus pubescens] στα όρια των δασαρχείων Πάρνηθας και Καπανδριτίου, κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σε ένα πανέμορφο δάσος.
Η συγκομιδή ήταν εξαιρετική (πάνω από 12 κιλά), τα οποία στην πλειοψηφία τους παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, δυστυχώς όχι απευθείας στο φυτώριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαστρωμάτωση, διότι ...δεν υπήρχε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τη μεταφορά (;!). Επειδή -όπως μας ενημέρωσαν οι δασολόγοι της ΔΑΑ- τρεις μέρες μετά τη συλλογή μειώνεται η φυτρωτικότητα των βελανιδιών, πραγματοποιήθηκε αυθημερόν πειραματική σποροφύτευση σε δύο περιοχές του Πεντελικού, μια στο Πικέρμι [εδώ] και μια στον ορεινό όγκο του βουνού. Τα σημεία που έγινε η σποροφύτευση φέρουν ενδείξεις ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία τους και η αποτελεσματικότητα της εν λόγω μεθόδου.

Καλά είναι και τα νέα από την αναβλάστηση των βελανιδιών στο Πεντελικό, οπότε αισιοδοξούμε. Άλλες δύο παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με δύο ακόμη είδη βελανιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.