Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Κάλεσμα για συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός

Την Κυριακή 8/11 θα πραγματοποιηθεί συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός [Quercus Pubescens] σε μια από τις ομορφότερες δασικές περιοχές της Αττικής (να μην τη ματιάσουμε!). Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι "ελληνάρες" δεν την έχουν κακοποιήσει, θα το δείτε όσοι παρευρεθείτε στη σποροσυλλογή. Για τη δράση έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια δασαρχεία.


Συλλέγουμε τα ώριμα βελανίδια, δηλαδή εκείνα που έχουν αποκτήσει ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, και ελέγχουμε να μην έχουν μικρές τρυπούλες, γεγονός που σημαίνει ότι τα σκουλήκια έχουν ροκανίσει τους σπόρους. Πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής ότι η φυτρωτικότητά τους μειώνεται μετά από τρεις ημέρες, και γι' αυτό θα παραδοθούν άμεσα για τη διαδικασία της "διαστρωμάτωσης". Ενδέχεται κάποιοι σπόροι να φυτευτούν την ίδια ημέρα με το χαρακτηριστικό σουβλί σποροφύτευσης από ομάδες εθελοντών σε συγκεκριμένη περιοχή που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να παρακολουθήσουμε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Επειδή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η δεύτερη δράση (εκείνη της σποροφύτευσης), το κάλεσμα αφορά μόνο τη σποροσυλλογή.
Η συνάντηση υπολογίζεται για τις 11 το πρωί, σε έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

1 σχόλιο:

  1. Η ανεξαρτητη πρωτοβουλια πολιτων Δασαμαρι S.O.S. θα συμμετεχει στη δραση της συλλογης των βελανιδιων. Ενα μερος των σπορων θα φυτευθει με την "μεθοδο του σουβλιου" σε καμενη δασικη εκταση στο Δασαμαρι.
    Γιωργος Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.