Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε δράση συλλογής σπόρων Κοκορεβυθιάς (Pistacia Terebinthus) σε περιοχή κοντά στη Μαγούλα Αττικής. Η συμμετοχή ήταν η μικρότερη στα χρονικά δράσεων της ομάδας, λόγω διάφορων υποχρεώσεων όπως μας πληροφόρησαν κάποιοι, ίσως να έφταιγε και ο καιρός που δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Κυρίως όμως, και αναφερόμαστε στα άτομα που έχουν συνειδητοποιήσει ότι η γκρίνια από τον καναπέ δεν τους ταιριάζει, φαίνεται ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί η σημασία που έχει η συλλογή δασικών σπόρων: αν δεν υπάρχουν σπόροι να βλαστήσουν και να γίνουν δενδρύλλια, δεν υπάρχει υλικό για αναδασώσεις. Μπορεί να μην είναι τόσο "πιασάρικη" εργασία, δεν μπορείς δηλαδή να πεις ότι συμμετείχες στην αναδάσωση της τάδε περιοχής, είναι όμως η αναπόφευκτη προεργασία πριν από κάθε δενδροφύτευση. Αν δεν υπάρχει γενετικό υλικό, δεν υπάρχουν δένδρα, και αν δεν υπάρχουν δένδρα, δεν γίνονται δενδροφυτεύσεις. Τι άλλο να πει κανείς;
Όπως και να έχει, καταφέραμε να συλλέξουμε σχεδόν 2 κιλά σπόρους, που αντιστοιχούν σε πλήθος χιλιάδων σπόρων, όπως μας πληροφόρησαν από τη Δ.Α.Α., οι οποίοι με τη σειρά τους σε κατάλληλες συνθήκες θα οδηγήσουν στη δημιουργία χιλιάδων δενδρυλλίων. Να ευχαριστήσουμε και πάλι τους δύο συμμετέχοντες από το Πυροφυλάκιο Διώνης για τη συνεργασία.
Την Κυριακή των εκλογών δύο μέλη του δικτύου θα συλλέξουν πάλι σπόρους Κοκορεβυθιάς από ένα μεγάλο δένδρο σε περιοχή των Αγίων Αναργύρων, με ραβδισμό αυτή τη φορά. Όποιος θέλει να συμμετέχει από ενδιαφέρον, και όχι επειδή χρειάζεται πλήθος εθελοντών, ας μας στείλει e-mail. Οι υπόλοιποι ανανεώνουμε το ραντεβού μας μάλλον για την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, για κουκουνάρια ελάτης στον Κιθαιρώνα. Θα σας ενημερώσουμε οριστικά αν θα πραγματοποιηθεί εκείνη την Κυριακή, όταν λάβουμε την έγκριση από το Δασαρχείο.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Απολογισμός 2ης δράσης συλλογής δασικών σπόρων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.
‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου