Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Απολογισμός 13/9/2009 - νέα δράση

Στις 13/9/2009, πραγματοποιήθηκε δράση συλλογής σπόρων κουκουναριάς στο δάσος του Σχινιά. Παρά τη μικρή συμμετοχή, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σχεδόν 5 κιλά σπόρους, οι οποίοι όπως μας ενημέρωσαν στο φυτώριο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής έχουν υψηλά ποσοστά φυτρωτικότητας (80%) επειδή είναι φετινοί. Παραδόθηκαν (δωρεάν, εννοείται πάντα) στις 15/9/2009, και έτσι η πρώτη γραμμή του πίνακα προσφοράς δασικών σπόρων στο φυτώριο της Αμυγδαλέζας συμπληρώθηκε με επιτυχία!



Εκτός από τη συλλογή των σπόρων, κάναμε και μια μικρή βόλτα στο καμένο δάσος της Πεντέλης, αναζητώντας ίχνη ζωής...


Να ευχαριστήσουμε θερμά τους συμμετέχοντες τόσο του Δικτύου, όσο και από το Πυροφυλάκειο Διώνης για την συνεργασία στη συλλογή των σπόρων.

Τα "προσεχώς" των δράσεών μας είναι, καταρχήν στις 20/9 εξόρμηση σε Κιθαιρώνα, Γεράνεια και Πάρνηθα για αυτοψία στα ελατοδάση, ώστε να εξετάσουμε αν υπάρχουν κουκουνάρια ελάτης στα δένδρα, και αν η συλλογή τους είναι δυνατή. Κατόπιν, θα λάβουμε ενημέρωση (και έγκριση) από τα κατά τόπους δασαρχεία για το αν οι σπόροι είναι ώριμοι ώστε να κανονίσουμε τη συγκομιδή τους. Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αν ο καιρός το επιτρέψει. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει αυτή την Κυριακή, ας επικοινωνήσει μαζί μας στο γνωστό mail για να κανονίσουμε τα σημεία συνάντησης. Αν είναι κάποιος μέλος σε ορειβατικό σύλλογο και γνωρίζει καλά τις περιοχές, θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν μας βοηθούσε. Να υπενθυμίσουμε ότι προσεχώς θα κανονίσουμε δράση συλλογής σπόρων Κοκορεβυθιάς, Χαρουπιάς και Κουτσουπιάς, εντός Αττικής, όποιος ενδιαφέρεται να το έχει στα υπόψιν του, ενώ από Νοέμβρη πάμε για βελανίδια (quercus aegilops, ilex ίσως και pubescens).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.