Τι τρέχει;

 ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών - eurobirdwatch 2015: το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης
Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον υπέροχο κόσμο της μετανάστευσης μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 15) στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International και των εταίρων της αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται φέτος ταυτόχρονα σε 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες.
Στην Ελλάδα, οι προγραμματισμένες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε 30 περιοχές, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα και Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δήμους και τοπικούς φορείς. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των περιοχών διέλευσής τους, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της μετανάστευσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν το 2014 οργανώθηκαν 1.184 δράσεις σε 38 χώρες, συμμετείχαν περισσότερα από 33.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 7,5 εκατομμύρια πουλιά, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της διοργάνωσης!

Στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα το 2014 συμμετείχαν περισσότερα από 7.000 άτομα σε 35 περιοχές. Τη λίστα των εκδηλώσεων στην Ελλάδα για το 2015 μπορείτε να τη δείτεεδώ. Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής συνεργαζόμενων φορέων.
Φωτ.: Αρχείο Ορνιθολογικής/ Angel Sanchez, Γιώργος Αλεξανδρής
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφεία Αθήνας:
Σπύρος Ψύχας, τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ. 106, 6974510976
Γραφεία Θεσσαλονίκης:
Λένα Βορδογιάννη, τηλ.: 2310 244245.

Σημειώσεις προς τους Συντάκτες:
Το δελτίο τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την παράνομη θανάτωση είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1761  
Η έκθεση της BirdLife International για την παράνομη θανάτωση πουλιών είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/01-28_low.pdf  


17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ»
30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον Αττικής
«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει.
Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα Σκοπός της είναι να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

[το πρόγραμμα σε διάφορες μορφές]
Στη Γιορτή συμμετέχουν:
  • Αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία βιώσιμη και αειφόρα γεωργία χωρίς δηλητήρια (βιολογική και φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία). Αγρότες που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος.
  • Χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.
  • Συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα οικολογικού περιεχομένου, με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών και με την επανοικειοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση των δημοσίων χώρων.
Η έκθεση και πώληση των προϊόντων δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών. Είναι η διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τον ιδρώτα τους, τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν άμεσες και τίμιες σχέσεις με τους καταναλωτές των προϊόντων τους.
Είναι η διάθεση να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση, την εκμετάλλευση και τον κατακερματισμό και να αναζητήσουμε νέες συνθέσεις.
Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά της οικολογικής γεωργίας, αλλά η παρουσίαση και προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής. Είναι η ανάπτυξη τίμιων σχέσεων και η δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας.
Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή, επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο ενός άλλου τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά  τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών ή θεωρητικών.
Κάθε χρόνο η γιορτή διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη από διάφορες συλλογικότητες και παραγωγούς με ανώτατο όργανο τη συνέλευση των συμμετεχόντων. Φέτος, συνδιοργανώνεται από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος» (www.sporos.org) και το Δίκτυο Οικοκοινότητα (www.oikodiktyo.espiv.blogs.net).
Πληροφορίες για πρόσβαση , πρόγραμμα, τρόπους συμβολής στη διοργάνωση και συμμετοχές:
http://oikogiorti.gr / info@oikogiorti.gr

Monumenta: Ο καθαρισμός του Ιλισσού συνεχίζεται

Mετά τον επιτυχή πρώτο καθαρισμό ξανασυναντιόμαστε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, για να συνεχίσουμε τη
δράση στην απαξιωμένη αλλά τόσο σημαντική λόγω απίστευτου φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου περιοχή.

Η MOnuMENTA καλεί τους δικούς της φίλους να δώσουν το παρών αυτή την Κυριακή, ώστε να στηρίξουμε τη δράση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Μετς και όλων των
ΜΚΟ και Κινήσεων που συμμετέχουν.
Το ραντεβού μας είναι στο ναό της Αγίας Φωτεινής, στις 10 π.μ.

Μην ξεχάσετε να φοράτε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια!

Για περισσότερες πληροφορίες: 6973308857.


Monumenta: Ημερίδα «Κάτι κακό συμβαίνει στο τοπίο της Νάξου»
«Η κύρωση της διενούς σύμβασης για το τοπίο, πολύτιμη ή χαμένη ευκαιρία για το νησί»,
MOnuMENTA με τη συνεργασία των δήμων Νάξου και Δρυμαλίας, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010, 7.30 μ.μ., πλατεία Μητρόπολης Χώρας, επιτόπιο μουσείο Νάξου
Πρόγραμμα
Ομιλίες

Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος-εκπρόσωπος ΜOnuMENTA, «Η κύρωση της διεθνούς σύμβασης του τοπίου»
Δημήτρης Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος, «Η έννοια του τοπίου και οι τρόποι προστασίας του»
Μανώλης Γλέζος, «Το τοπίο της Νάξου»
Αγνή Κουβελά, αρχιτέκτονας, «Η αλλοίωση του τοπίου της Νάξου. Μπορούμε να αντιδράσουμε;»
Παρεμβάσεις
Συζήτηση

Στέλιος Λεκάκης, αρχαιολόγος, εκπρόσωπος MOnuMENTA
Συμπεράσματα


Έκθεση φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας με τα Πουλιά»
 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010 , ώρα: 20.30, διάρκεια έκθεσης: 8.7 έως 5.9.2010, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-22.00, Κυριακή 20.00-22.00, Εκθεσιακός Χώρος: BARTESERA Κολοκοτρώνη 25 (στοά Πραξιτέλους), Αθήνα 


20 Ιουνίου 2010
12ο Θερινό Οικολογικό Εργαστήριο 5-23 Ιουλίου στη Σαμοθράκη: Η γεωργία στο μεταίχμιο


















3 Ιουνίου 2010
Σπόροι σε σβόλους
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥΣ
στο λόφο του Στρέφη
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ – URBAN FARMING
Από τον γεωπόνο Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
(μια πρωτοβουλία της Πολιτικής Κίνησης 1ου Διαμερίσματος Δ. Αθηναίων «Αρκούδες στη Αθήνα»)

Τοποθεσία: Θεατράκι στον Λόφο του Στρέφη.
maxo@grevenanet. gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η  ΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 03/06/10 ΩΡΕΣ : 21.00-23.00
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
- ΕΓΓΕΝΗΣ
Παράγοντες που επηρεάζουν το καλό φύτρωμα των σπόρων
Νερό- οξυγόνο –θερμοκρασία – φώς – λήθαργος
Σπορά σε μόνιμες θέσεις
Σπορά σε ειδικές θέσεις (σπορεία ,γλαστράκια ,δοχεία )
Χρόνος σποράς
- ΑΓΕΝΗΣ
Μοσχεύματα σκληρού ξύλου - Μοσχεύματα μαλακού ξύλου -Μοσχεύματα φύλλων
Καταβολάδες -Παραφυάδες -Βολβοί -Εμβολιασμοί
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
Κατεργασία του εδάφους -Υλικά για την βελτίωση του εδάφους (άμμος –τύρφη – κόμποστ – φυλλόχωμα ) -Τεχνητά υλικά ( διογκωμένος περλίτης –διογκωμένη άργιλος και βερμικουλίτης ) -pH του εδάφους και ανάπτυξη των φυτών
Παρασκευή και σύνθεση των εδαφικών μιγμάτων (τυποποιημένα μίγματα ) Απολύμανση του εδάφους . -Λιπάνσεις -Αρδεύσεις
Μεταφυτεύσεις -Καταστροφή ζιζανίων -Κλαδέματα –περιποιήσεις
Φορτσάρισμα των φυτών (για πρώιμη ή όψιμη ανθοφορία ) -Καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες -Καλλιέργεια χωρίς έδαφος (υδροπονία ) -Παραγωγή νάνων φυτών
2η ΗΜΕΡΑ
Τρίτη 08 /06/2010 Ώρες 20.30-22.30
ΕΤΗΣΙΑ ΦΥΤΑ

ΕΤΗΣΙΑ (εποχή σποράς – αποστάσεις φυτών )
Γαρύφαλλο των ποιητών - Γαρύφαλλο των ανθοπωλών
Ζίνια , Καλλιστεφος ή αστράκι , Μοσχομπίζελα – Πετούνιες –Κατηφές –σάλβια .
ΔΙΕΤΗ -ΠΟΛΥΕΤΗ (Αναρριχώμενα και Βολβώδη φυτά )
Αχίλλεια – Βιόλα (μενεξές ) – βιόλα τρικολόρ ( πανσές ) – γεράνια (πελαργόνια ) –χρυσάνθεμα –
Αναρριχώμενα φυτά
Βολβώδη –κονδυλώδη –ριζωματώδη
Γλαδίολος –τουλίπα .
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟΙ ΘΑΜΝΟΙ
Αειθαλή θαμνώδη καλλωπιστικά (βιβούρνο,δάφνη ,λιγούστρο,πικροδάφνη ,πυράκανθος , δεύτσια ) Φυλλοβόλα;: ιβίσκος , πασχαλιά , τριανταφυλλιά , φορσίθια ,
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ
Αειθαλή :Δάφνη ,μανώλια , μουσμουλιά , πιτόσπορο(ή αγγελική ) πυράκανθος ,φοίνικας ,χαμαίρωψ .
Φυλλοβόλα : Ακακία ,ιτιά ή κλαίουσα , αχλαδιά ,δρύς , ιβίσκος κουτσουπιά , λεύκη ή καβάκι ,φτελιά ή καραγ΄’ατσι , τίλιο ή φιλύρα , κωνοφόρα , έλατο , κέδρος , κυπαρίσι , χαμαικύπαρις ,τούγια
ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΏΡΩΝ
Ανθοφόρα φυτά : Αζαλέα , Αμαρυλίς , Βεγόνιες φυλλώματος (ΡΕΞ),γαρδένια , καμέλια , κρόκος , κυκλάμινο , νάρκισσος , ορτανσία , υάκινθος ή ζουμπούλι .
Φυλλώδη πράσινα : Διφενμπάχια , δράκαινα , κέντια , κισσός , κρότων , μαράντα , φίκος ελάστικα , φίκος μπεντζαμιν , φικος λυρατα , φιλόδενδρο , κακτώδη
3η ΗΜΕΡΑ
Ημέρα και ώρα μετά από συνεννόηση των συμμετεχόντων
Εργαστήριο : ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΗΠΟ
Ερωτήσεις –ελεύθερη συζήτηση - Εθελοντική παρέμβαση για το ΠΡΑΣΙΝΟ στην Πόλη μας .
Διαμόρφωση παιδικής χαράς -Τέρμα Σίνα
ΛΗΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ



Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.