Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ελλάδα, η χώρα των διασκεδαστών;

Το λέμε έτσι, για να μην πούμε "σερβιτόρων" και ακουστεί πολύ μπανάλ. Η αλήθεια είναι, ότι έχουμε φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη καμπή: σπουδάσαμε, κάναμε μεταπτυχιακά, και προσπαθούμε να εργαστούμε με αξιοπρέπεια. Ποιο είναι όμως, το σχεδιαζόμενο μέλλον τη χώρας; Τι είδους "ανάπτυξη" επιδιώκεται με την απαλλοτρίωση δημόσιων γαιών για την κάλυψη του χρέους;
Ζούμε σε μια εποχή, κυριολεκτικά, εικονικής πραγματικότητας. Άλλα λέγονται δημόσια, άλλα σχεδιάζονται στα πολιτικο-οικονομικά συμβούλια με τους επενδυτές. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να γίνει το Λας Βέγκας της Ευρώπης;
Και όμως. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, είχε αναφέρει στην αρχή της άθλιας θητείας του, άθλιας με την έννοια καταρχήν της καταστρατήγησης της λαϊκής βούλησης (της υποτιθέμενης δημοκρατίας), αλλά και της παραπλανητικής ("λεφτά υπάρχουν"), ανώριμης (παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι) και τρομοκρατικής (μέσω του αντιπροέδρου του) συμπεριφοράς του, ότι θα γίνουμε μια χώρα διασκεδαστών. Σπουδάσαμε, για να γίνουμε το Λας Βέγκας της Ευρώπης; Souvlaki, kazino, Corfu/Rodos/Crete sex tourism, και βέβαια, golf, για μαφιόζους και συνταξιούχους του βορρά, και της εγχώριας μαφίας του τζόγου και του ναρκοεμπορίου;

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σπάνιοι σπόροι

Εδώ και ένα μήνα σχεδόν, έχουμε εστιάσει σε ένα δάσος στο κέντρο της Αθήνας, με τεράστια ανομοιογένεια και σπάνια βιοποικιλότητα, στην οποία τα είδη εξελίσσονται με μια μοναδική ικανότητα συμβίωσης. 
Εκεί, διερευνάται η φυτρωτικότητα των σπόρων της βασικής χλωρίδας του δάσους, του εξαιρετικά σπάνιου είδους "Δημοκράτειο το άμεσο", ενώ εξετάζεται παράλληλα και η καλλιέργεια σε μεγάλη κλίμακα, εξίσου σπάνιων ειδών, όπως το "Δικαιοσύνειο το αληθές", το "Αλληλέγγυο το ουμανιστικό", το "Ισονόμιο το μέγα" και πλήθος άλλων ήμερων και άγριων δέντρων.    
Σήμερα Τρίτη 21/6/2011, το απόγευμα στις 7:00, το δάσος χρειάζεται την υποστήριξή μας. Μην αφήσουμε αυτούς τους σπάνιους ενδημικούς -πλην όμως παγκόσμιους σπόρους- να εξαφανιστούν από την κυριαρχία των μεταλλαγμένων.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Όταν το περιβάλλον μετατρέπεται σε εμπόρευμα

Τότε είναι που την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο υπ' αριθμόν ένα έμπορος της χώρας, ο τέως υπουργός οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εικόνα από το θεατρικό έργο "Ο έμπορος της Βενετίας" , του W. Shakespeare. Ο Shylock, έτοιμος να λάβει ένα κομμάτι σάρκας ως αποζημίωση για το ομόλογό του.
Το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και του ελληνικού φυσικού πλούτου, καθώς και η νομιμοποίηση κάθε αυθαιρεσίας σε βάρος του περιβάλλοντος, στα οποία η κ. Μπιρμπίλη είχε την αξιοπρέπεια να διαφωνήσει, χρειάζονταν έναν πιο "κατάλληλο" για τη θέση άνθρωπο.
Ξετσιπωσιά και εξευτελισμός χωρίς προηγούμενο: πνευματικοί άνθρωποι (;!), συνυπογράφουν συστράτευση με τα πιόνια που 3.012.373 άτομα, το ένα τρίτο δηλαδή των ψηφοφόρων, επέλεξαν για εκπροσώπηση στις εκλογές του 2009. Όσοι τους ψήφισαν, παραχώρησαν σε αυτούς τα δικαιώματά τους, συμπαρασύροντας και τα δικά μας μαζί, σε μια λευκή επιταγή να... σβήσουν τη χώρα από το χάρτη.
Αυτή η καρικατούρα δημοκρατίας, επέτρεψε στην κυβέρνηση την υπογραφή δανειακής σύμβασης με εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, το οποίο είναι και το μόνο που εφαρμόζει τέτοιους όρους. Οι υπόλοιποι κομπάρσοι στη βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε με τις ευλογίες, ή με το αδιάφορο σφύριγμά τους, ζητούν εκλογές, χωρίς να προτείνουν πως θα βγούμε από το φαύλο κύκλο των δανείων.

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.