Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εικόνες και σχόλια από τη συμμετοχή στη διήμερη "βασική εκπαίδευση εθελοντών δασοπροστασίας" της Ε.Δ.Δ.Κ.

Παρακολουθήσαμε το πολύ ενδιαφέρον διήμερο σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης εθελοντών δασοπροστασίας της  εθελοντικής δασοπροστασίας του δήμου Καισαριανής στις 24 και 25 Απριλίου. Το θεωρητικό μέρος του Σαββάτου "κούμπωσε" με το πρακτικό της Κυριακής, και αποκτήσαμε μια πρώτη επαφή με τον τομέα της δασο(πυρο)προστασίας.



Ο υποπυραγός εξηγεί τα σχετικά με το πυροσβεστικό όχημα της υπηρεσίας. Διατομές σωλήνων, ειδικά κλειδιά, αλλά και υποδείξεις σχετικά με τους τρόπους επέμβασης στην πυρκαγιά, ήταν κάποιες από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Κάθε όχημα οφείλει να έχει πάνω από 2 άτομα, αφού ο οδηγός είναι εξειδικευμένος στο όχημα, και οι υπόλοιποι είναι μάχιμοι.


Ασύρματοι επικοινωνίας, συχνότητες - δίαυλοι και τρόπος διαβίβασης των μηνυμάτων ήταν κάποια από τα στοιχεία της εκπαίδευσης.


Ανάγνωση χαρτών, διόπτευση με πυξίδα και GPS, παρείχαν μια μικρή εισαγωγή στη βασική παράμετρο του προσανατολισμού, που είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και τη διαβίβαση της θέσης.


Χρήση αλυσοπρίονου και χλοοκοπτικού για διάνοιξη του χώρου επέμβασης και αφαίρεση της καύσιμης ύλης.


Σωστικά μέτρα, μέθοδος ΚΑΡΠΑ και απινιδωτής, τρόπος προσέγγισης θύματος, έλεγχος αναπνοής και πρώτες βοήθειες. 


Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, πολύς κόσμος αναρωτιόταν τι θα μπορούσε να κάνει εκείνη τη στιγμή, ή αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει για να αναχαιτίσει τη φωτιά πριν πάρει την έκταση που έλαβε τελικά (μεγα-φωτιά). Σίγουρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα σβήσουν τις πυρκαγιές, γι' αυτό άλλωστε η πυροσβεστική υπηρεσία εκπαιδεύεται κατάλληλα και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όμως, στον τομέα της πρόληψης μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς μπορούμε -εντελώς επικουρικά- να βοηθήσουμε στην κατάσβεση αν είμαστε εκπαιδευμένοι στοιχειωδώς.
Δεν αρκεί η θλίψη και η οργή μετά από μια δασική πυρκαγιά. Η θλίψη για ό,τι χάθηκε πρέπει να γίνεται αγώνας για να διατηρηθεί ότι έχει απομείνει. Γι' αυτό και η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τα δάση μας. Και αν αισθανόμαστε έστω και λίγο "πολίτες" και όχι "ιδιώτες", η προστασία του κοινωνικού αγαθού μας, του δάσους, είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα αναρτηθεί στο youtube, ενώ υπάρχει και σχετικό βιβλίο. Επίσης, έχουμε κρατήσει σημειώσεις για όποιον ενδιαφέρεται. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί από τη Δασοπροστασία Καισαριανής ΕΟΠΠ (Εκπαίδευση ομάδων πρώτης προσβολής).

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

H απάντηση εθελοντικών οργανώσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ

Προς: Ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3
Θέμα: Απάντηση εθελοντικών οργανώσεων στη διαστρέβλωση των θέσεών μας από την εκπομπή σας

(Στα πλαίσια του δικαιώματος απάντησης του θιγομένου και της υποχρέωσης επανόρθωσης εκ μέρους του ΜΜΕ, ζητάμε να διαβάσετε την απάντησή μας στην ίδια εκπομπή, την ίδια ώρα.)

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις ακούσαμε με έκπληξη στις 16 Απριλίου στο πρωϊνό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, μια παραποίηση των θέσεών μας από τον κ. Πορτοσάλτε και τον κ. Κεραμιτζόγλου.

Οι κύριοι Πορτοσάλτε και Κεραμιτζόγλου αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στις αναδασώσεις και επικουρούν το έργο των καταπατητών. Η πραγματικότητα είναι η εξής: ασκούμε κριτική στην τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας των δασών από την πολιτεία καθώς και στη μέθοδο που ακολουθείται στις αναδασώσεις. Μία μέθοδος που οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, μεταξύ άλλων, λόγω:
α) μεταφυτευτικού σοκ των δενδρυλλίων
β) προχωρημένης εποχής φυτεύσεων
γ) έλλειψης αναγκαίας και έγκαιρης υποστήριξης σε αρδεύσεις.
Παράλληλα, οι φαραωνικές δενδροφυτεύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες στη φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων είτε από τα βαριά σκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων που ανοίγουν τους λάκους-κρατήρες για τα δενδρύλλια, είτε από τους χιλιάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες που μπαίνουν στα καμένα χωρίς καμιά ενημέρωση για τον ασφαλή και ήπιο τρόπο προσέγγισης, τσαλαπατώντας έτσι τα νεαρά αυτοφυή δέντρα.

Ο κ. Πορτοσάλτε αναφέρει ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές ομάδες επιδιώκουν να γίνονται αναδασώσεις μόνον από ιδιώτες. Με ανακοίνωσή μας στις 10/3/2010, καταγγέλλουμε τις αναδασώσεις που ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους. Πάγια θέση μας είναι: κανένα κέρδος από τα καμένα δάση. Αξίζει να σημειώσουμε, πως κατά τη χειμερινή περίοδο 2009-2010, έχουμε οργανώσει 13 εθελοντικές αναδασώσεις και έχουμε συμμετάσχει σε άλλες 10. Έχουμε κάνει 5 εθελοντικές εξορμήσεις συλλογής σπόρων δασικών δένδρων για τον εμπλουτισμό των ειδών του φυτωρίου της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής. Επίσης έχουμε φυτέψει περισσότερους από 30.000 προβλαστημένους σπόρους βελανιδιάς, μέθοδος που μιμείται τη φυσική αναγέννηση του δάσους.

Με αφορμή την καταγγελία για την καταβρόχθιση των δενδρυλλίων της αναδάσωσης στο Ποικίλο όρος από τα παράνομα κοπάδια, ο κ. Πορτοσάλτε βγάζει το ψευδές συμπέρασμα ότι οι εθελοντές επιδιώκουν να μην γίνονται αναδασώσεις, επειδή τα αιγοπρόβατα θα τις καταστρέψουν. Στην ανακοίνωσή μας (10/3/2010) υποστηρίζουμε ρητά ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος από τα απανταχού δασαρχεία και να απομακρυνθούν στάνες και γίδια από τα δάση της Αττικής όπου βρίσκονται παράνομα. Οποιαδήποτε παρέμβαση αναδάσωσης οφείλει να δημιουργεί τις συνθήκες επιβίωσης των δενδρυλλίων, ειδάλλως είναι κοροϊδία.

Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή μεταδόθηκε ότι οι υπογράφουσες εθελοντικές οργανώσεις, είναι περιβαλλοντικές οργανώσεις που τις έχουν προσεγγίσει οι καταπατητές. Η αλήθεια είναι πως εμείς καλούμε τους δημοσιογράφους να βάλουν τους καταπατητές απέναντί τους και την πολιτεία να τους τιμωρήσει. Όλους: Ιδιώτες, Εκκλησία, Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς κ.ο.κ.

Αναρωτιόμαστε γιατί τη στιγμή που 35 ιστολόγια και ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η Ελευθεροτυπία (24/3/2010) δημοσιεύουν και προβάλλουν τις πραγματικές μας θέσεις και απόψεις, ο ΣΚΑΪ επέλεξε να τις διαστρεβλώσει. Επειδή είμαστε απέναντι σε δενδροφυτεύσεις-πυροτεχνήματα που κουκουλώνουν και διαιωνίζουν την παθολογία και την κερδοσκοπία γύρω από τα δάση;

Είμαστε εθελοντικές οργανώσεις με αποδεδειγμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες όπου δρούμε. Δουλεύουμε με ήθος και σοβαρότητα χωρίς να αποσκοπούμε σε κανένα, μα κανένα ίδιο όφελος. Δεν εξυπηρετούμε κανένα. Δουλεύουμε μόνο με την κοινωνία και για την κοινωνία.

Ζητάμε να αποκατασταθεί η ηθική βλάβη που υποστήκαμε.
Να μεταδώσετε από την εκπομπή σας ολόκληρο το κείμενο των θέσεών μας «Αναδασώσεις-πυροτεχνήματα αντί πολιτικής για τα δάση», προκειμένου οι ακροατές που εκτέθηκαν στη διαστρέβλωση των θέσεων μας να αποκτήσουν ιδία άποψη και να εξάγουν ορθά συμπεράσματα.

Συνυπογράφουν οι οργανώσεις:
Δασαμάρι S.O.S. [dasamari.sos@gmail.com]
Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής [eddk@otenet.gr]
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ [xpolis@gmail.com]
Ομιλος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην Πετρούπολη «Ποικίλο» [petroupoli_tk@yahoo.gr]
GreenAttack [greenattack2007@gmail.com]
Green it up again [greenitover@gmail.com]

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Δυτική και Κεντρική Κρήτη: Απίστευτα τοπία με αιωνόβιες βελανιδιές

Παρότι η επαφή μας με τη Δυτική Κρήτη είναι... διαρκής, αφού κάποιοι από εμάς έχουν καταγωγή από τα Χανιά, φέτος συνειδητοποιήσαμε τη σημασία που έχουν οι "προσλαμβάνουσες παραστάσεις" για το μηχανισμό αντίληψης, αφού καταφέραμε να αντιληφθούμε μέσα από άλλο πρίσμα γνώριμες εικόνες του χανιώτικου -και όχι μόνο- τοπίου. Τα δένδρα του φυσικού περιβάλλοντος ήταν αναγνωρίσιμα, και η περιήγησή μας στα κατά τ' άλλα γνώριμα μέρη αποκτούσε νέο νόημα και πληροφορία που μέχρι πρότινος δεν γινόταν αντιληπτή.

















Πανέμορφες βελανιδιές, υπεραιωνόβια δένδρα στις παρυφές χωριών, παρείχαν βελανίδια που τα παλαιότερα χρόνια ήταν χρήσιμα για τους κατοίκους της Κρήτης (και όχι μόνο), και μάλιστα, πωλούνταν σε πολύ καλές τιμές.























































Στα Χανιά, από τον Αποκόρωνα μέχρι το Σέλινο, αλλά και στο Ρέθυμνο, συναντάμε πληθυσμούς χνοώδους βελανιδιάς, που σχηματίζουν μαζί με παραγωγικούς πληθυσμούς υπεραιωνόβιων ελαιόδενδρων νησίδες οικοσυστημάτων μεγάλης βιοποικιλότητας. Από το Καστέλλι προς το Ελαφονήσι, και σε περιοχές με πιο ξηρό μικροκλίμα, αιωνόβιες Αριές σχηματίζουν συστάδες στις περιφέρειες χωριών και καλλιεργειών. Ελπίζουμε η εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια να μην καταστρέψει την ομορφιά των βελανιδιών, αλλά να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο τα βελανίδια, συμβάλλοντας στη διατήρηση των δένδρων.
 










Το πιο εντυπωσιακό τοπίο, βρίσκεται στο φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη, στο δάσος του Ρούβα, με υπεραιωνόβια πουρνάρια (Quercus coccifera) που φύονται κυριολεκτικά πάνω στα βράχια.






























Αν και η διαδρομή από το οροπέδιο της Νίδας μέχρι τη Γέργενη ήταν αρκετά δύσκολη, αξίζει να την επισκεφτεί κανείς. Η πινακίδα στον Ψηλορείτη γράφει χαρακτηριστικά: άψυχη πέτρα, γεμάτη ζωή. Μακριά από τους ήχους και τις εικόνες της πόλης, άγρια ζώα και πουλιά στην κορυφή του βουνού, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον, σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Δυστυχώς, και το δάσος του Ρούβα απειλείται από -τι άλλο;- τους ίδιους παράγοντες που απειλούν όλο το δασικό μας πλούτο. Ίσως η ανάλογη παιδεία ανοίξει νέους ορίζοντες αντίληψης του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην προστασία του.  





























Η επιστροφή στην Αττική, παρά την ανοιξιάτικη εικόνα, μας προσγείωσε στην άθλια πραγματικότητα των βουνών της ΒΑ Αθήνας: την Κυριακή 11/04 στις 3:00 το μεσημέρι, κοπάδι της Ν. Μάκρης, υπό την εποπτεία του βοσκού, κατέτρωγε τη φυσική αναγέννηση στην Πεντέλη. Ο βοσκός, μάλιστα, έχει έδρα στη Ν. Μάκρη (μας το είπε, και το επιβεβαιώσαμε!).
Περιττό να πούμε ότι τα περίφημα τετραψήφια τηλέφωνα ΣΠΑΠ - 1566, Συντ. Δασοπροστασίας - 1591 κ.λπ. δεν απαντούσαν. Να ενημερώσουμε ότι δεν πάνε στην εκκλησία οι παράγοντες που απειλούν τα δάση της Αττικής τις Κυριακές, μήπως και ενεργοποιηθεί ο τηλεφωνικός αριθμός σε εβδομαδιαία βάση, και όχι πενθήμερη. Εντάξει με τον Κοκκιναρά, όμως η Πεντέλη δεν είναι μόνον ο Κοκκιναράς. Στο τέλος θα καταντήσουμε σαν το ανέκδοτο με το Λένιν στο Παρίσι (που είναι ο ΣΠΑΠ; στον Κοκκιναρά...).

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.