Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Δράση βελανιδοφύτευσης στο Πεντελικό

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δράση φύτευσης βελανιδιών στον ορεινό όγκο του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με άλλες δύο ομάδες εθελοντών. Πρόκειται για 5 κιλά βελανίδια Αριάς [Quercus Ilex] που συλλέξαμε στη Βαρυμπόμπη και 20 κιλά βελανίδια ήμερης βελανιδιάς [Quercus Aegilops] που προσφέρει ο κ. Μανώλης Θεοδωρίδης.






Για να συμμετάσχετε θα χρειαστείτε ένα φυτευτήρι, ή ένα μικρό σκαλιστήρι, ή ακόμα και ένα παλιό κουτάλι σούπας μπορεί να χρησιμεύσει για τις μικρές τρύπες που θα ανοίξουμε για να τοποθετήσουμε τους σπόρους. Υπενθυμίζουμε ότι οι σπόροι φυτεύονται σε βάθος περίπου 3 εκατοστών, και πάντα με την οριζόντια διεύθυνσή τους παράλληλη με το έδαφος ("ξαπλωτά").

Το ραντεβού μας είναι στην πλατεία Αγ. Τριάδος στην Πεντέλη (στις ταβέρνες), στις 11:00 το πρωί. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας.

Τη δράση έχει εγκρίνει η Διεύθυνση Αναδάσωσης Αττικής.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για τη προσπαθειά σας. Εμείς στο βουνό της Γλυφάδας που κάηκε πέρυσι το καλοκαίρι, δοκιμάσαμε πριν λίγες ημέρες προβλαστομένα βελανίδια. Ελπίζω να έχετε καλά αποτελέσματα. Επίσης καλό είναι εκεί που θα βάζετε το βελανίδι να βάζετε και ένα καλαμάκι από αυτά που φτιάχνουμε τα σουβλάκια ώστε να ξέτετε που έχετε φυτέψει.
    http://www.youtube.com/watch?v=QdDv1Kt2C6s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.