Αρχίζει το μεγάλο φαγοπότι των δασικών εργολάβων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Δείτε τους σχετικούς συνδέσμους [τα νέα] και [ελευθεροτυπία] . Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι ούτε που έχουν περπατήσει στις καμένες περιοχές, ad hoc εντελώς δρομολόγησαν κονδύλια για αυτό που ακούγεται ως "πρασίνισμα" για τους αδαείς. Και αντί να πατάξουν την παράνομη βόσκηση, θα κάνουν λέει αναδασώσεις με πεύκα, επειδή δεν πλήττονται από τη βόσκηση! Δηλαδή, ΟΚ, υπάρχουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ αιγοπρόβατα, τα οποία τρώνε τα πλατύφυλλα που δεν είναι εύφλεκτα, αλλά επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να διώξουμε τους (φίλους;) βοσκούς, βάζουμε κωνοφόρα, ώστε στην επόμενη πυρκαγιά να υπάρχει δουλειά για τους (φίλους;) δασικούς εργολάβους.
Οι έγκριτοι (αλλά και έντιμοι, και όχι χωμένοι μέσα στη διαφθορά) επιστήμονες δασολόγοι είναι κατηγορηματικοί: όχι αναδασώσεις μετα την πυρκαγιά, η φύση αναγεννιέται από μόνη της. Μόνον εκεί που δεν τα καταφέρνει (και το βλέπουμε μετά από 1-2 χρόνια) επεμβαίνουμε με φυτεύσεις δενδρυλλίων. Χρειάζεται προστασία από τους καταπατητές, την παράνομη βόσκηση, και όλες εκείνες τις παράνομες δραστηριότητες που αναχαιτίζουν τη φυσική αναγέννηση. Οι δασικοί εργολάβοι είναι αδιάφοροι, στην πλειοψηφία τους: κόβουν ζωντανά δένδρα, σκάβουν με σκαπτικά μηχανήματα οικοδομών ανοίγοντας κρατήρες που ισοπεδώνουν ό,τι έχει βλαστήσει (βλ. προηγούμενες αναρτήσεις).
Δεν υπάρχει ίχνος τσίπας σε αυτή τη χώρα; Πως αλλιώς να το πούμε, μην δίνετε αναδασώσεις σε δασικούς εργολάβους, δώστε τους τη συντήρηση του δάσους. Κανείς δεν πρέπει να έχει κέρδος από ένα κατεστραμμένο δάσος, είναι ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί στην καταστροφή του.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.
‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.
Ουτε κακοι συμβουλοι, ουτε ξεδιαντροπια! Ας αναζητησουμε τις αιτιες στην φυση του κοινωνικο-οικονομικου συστηματος που εχει κυριαρχησει στη χωρα μας και παγκοσμια. Δεν θελω, ουτε μπορω κι ουτε ειναι ο καταλληλος τοπος για μαρξιστικες αναλυσεις περι καπιταλιστικης αναπτυξης ομως αυτο που βλεπουμε να γινεται γυρω μας, στα δαση της Αττικης, ειναι η κλασικη εφαρμογη των καπιταλιστικων αρχων: "να βγαλουμε ακομα κι απ' τα δαση χρημα!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν στέλναμε ένα δελτίο τύπου που να το υπογράφουμε όλες οι ομάδες που είμαστε σε επαφή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τηλεφωνήσω να μιλήσουμε σχετικά...
Να την κάνουμε την επιστολή, τι να πω. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε, είναι το αντιδεοντολογικό του πράγματος: φανταστείτε για ό,τι κακό συμβαίνει, όταν αυτό ξεπερνά ένα μέγεθος, να υπάρχουν ιδιώτες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωσή του. Κάποιους ανθρώπους θα τους συμφέρει η καταστροφή. Θέλουμε μια τέτοια κοινωνία και πολιτική σχετικά με τα δάση, ή οφείλουμε (ως κεντρικός σχεδιασμός προστασίας του περιβάλλοντος) να καταργήσουμε τα κίνητρα καταστροφής των δασών μας, να τα προστατεύσουμε από την κακοποίηση (βόσκηση, σκουπίδια, καταπατήσεις) και να θέσουμε νέα κίνητρα διατήρησής τους; Το πρόβλημα είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και η αναξιοπιστία του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού φέρεσθαι. Ας βγάζουν κάποιο χρήματα, αλλά τουλάχιστον να επιδιώκουν τη διατήρηση των δασών, όχι να περιμένουν την καταστροφή για να βιοποριστούν. Αλλιώς, πλάθουμε πολίτες-κοράκια.
ΑπάντησηΔιαγραφή