Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Στάνες, χωματερές και τάχα-μου-αναδασώσεις για τα μάτια του κόσμου

Το παιχνίδι έχει στηθεί καλά στην Πεντέλη, απ' ότι φαίνεται, ακολουθώντας τη γνωστή λαϊκή ρήση «από έξω μπέλα-μπέλα και από μέσα κατσιβέλα», που διατρέχει όλη τη χώρα....


1. Ασύδοτη ρύπανση
Οι εικόνες έχουν ληφθεί στην Πεντέλη, από την "πίσω" πλευρά, και αυτό διότι ο Δήμος Νέας Μάκρης από την πλευρά της λεωφόρου Διονύσου που βλέπει θάλασσα έχει κάνει...αναδάσωση. Αντίθετα, από την πλευρά της Ραπεντώσας, έχει τοποθετήσει το χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του, και ο απέναντι χώρος χρησιμοποιείται ως -τι άλλο- χωματερή. Στα πέριξ βόσκουν κατσίκια, τα οποία καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο πιάτο σας, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που μαζεύουν χόρτα (!) κάτω από τη χωματερή, δίπλα ακριβώς απο τις εγκαταστάσεις της στάνης.


2. «Πωλείται όπως είναι...αποχαρακτηρισμένο»
 Αγροτεμάχιο στην καρδιά του βουνού, με ελιές και ...στάνη με αιγοπρόβατα. Τα κουδουνίσματα από τα κατσικάκια που βόσκουν στους τριγύρω λόφους συνοδεύουν την ειδυλλιακή βουκολική εικόνα. Τι φταίνε και αυτά τα δόλια, τρώνε βλαστάρια ανάμεσα από τα σκουπίδια, και οδηγούνται στη σφαγή για τις "παραδοσιακές ελληνικές γιορτές".


Είναι δυνατόν στην εποχή του Google Earth, να εξακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς που ευθύνονται για αυτό το μπάχαλο, να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους;

3. Τα ρέματα των σκουπιδιών, αποκλειστικότητα της Ελλάδας
Το ρέμα κάτω από τη στάνη (εκεί δηλαδή που καταλήγουν όλες οι διοξίνες από τη χωματερή)  κάποτε ήταν πράσινο. Στο διαδίκτυο βρήκαμε μια φωτογραφία που το δείχνει πριν την καλοκαιρινή πυρκαγιά. 

Η βλάστηση μπορεί να χάθηκε, τα σκουπίδια όμως πολλαπλασιάστηκαν και καταλήγουν στο φράγμα της Ραπεντώσας.

4. Στη χώρα των τυφλών, ο μονόφθαλμος βασιλεύει
Αδυνατώ να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους προκαλούν ντροπή αυτές οι εικόνες, πολίτες που περνούν με τα αυτοκίνητά τους από την περιοχή και βλέπουν το σκουπιδαριό, τις καταπατήσεις, τις στάνες από τσιμεντόλιθους, τα υπόλοιπα παραπήγματα, τις χωματερές. Περαστικοί που μαζεύουν χόρτα, ή ξεμοναχιάζονται για ένα πήδο στα γρήγορα στο αυτοκίνητο, ανάμεσα από τα σκουπίδια (ρίχνοντας βέβαια και τα δικά τους μετά) σιωπηροί μάρτυρες και συμμέτοχοι στο βιασμό της ρημαγμένης ελληνικής φύσης, γιατί το πρόβλημα διατρέχει όλη την Ελλάδα: τα ρέματα και οι πλαγιές για τους ελληνάρες είναι για να ρίχουν μπάζα. Κατά τ'άλλα, για να αποκτήσει κανείς την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να πληροί "υψηλές" προδιαγραφές, δεν παίρνουμε ό,τι κι ό,τι στην πεντακάθαρη αγκαλιά μας...τέτοια τύφλωση.

2 σχόλια:

  1. GREEN NEWS



    Κάθε Δευτέρα στις 7 το απόγευμα κοντά σας θα βρίσκεται η εκπομπή “Green News”. Μια νέα πρόταση του SBC Business Channel για την «πράσινη» ανάπτυξη και το σύγχρονο επιχειρείν. Παρουσιάζουν οι Τίτα Μαρσώνη και Νικόλας Σουλιώτης.



    Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη το Σάββατο στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, μπορείτε τις ίδιες ώρες να παρακολουθείτε την εκπομπή από την ιστοσελίδα του καναλιού www.sbctv.gr. Επίσης, τα επιμέρους ρεπορτάζ στη σελίδα www.palladian.gr/greennews



    Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες ή και προτάσεις!



    Think Green!

    Act Green!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.facebook.com/n/?inbox%2Freadmessage.php&t=1314927905918&mid=1dc9859G46df3e8eGf3de3aG0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.