Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Καλό φθινόπωρο

Με τις φθινοπωρινές βροχές, ξεκινάει και επίσημα η νέα χρονιά σποροδράσεων.
Δυστυχώς, μια βόλτα στην Πεντέλη το Σαββατοκύριακο, αποκάλυψε πάλι την απογοητευτική εικόνα της επέλασης δεκάδων (ή μήπως εκατοντάδων;) αιγοπροβάτων που αλωνίζουν στο βουνό. Ψιλοφαγωμένα πουρνάρια και ποώδης βλάστηση, καθώς και ... υπολείμματα της διαδικασίας της πέψης, μαρτυρούσαν την πρόσφατη παρουσία τους στους άλλοτε (μετά τις βροχές) πολυσύχναστους χωματόδρομους από τους εκδρομείς για χόρτα και περίπατο, πριν τη μεσημεριανή μάσα στα ταβερνεία.

Μετά από ένα εποικοδομητικό καλοκαίρι, αποφασίσαμε φέτος να δώσουμε έμφαση στις χαρουπιές, καθώς αναπτύσσονται γρήγορα, είναι αείφυλλες και παρείχαν για χρόνια στους κατοίκους της Μεσογείου ένα πολύ υγιεινό βρώσιμο προϊόν. Στην Κρήτη κυκλοφορούν συνταγές για χαρουπόμελο, χαρουπάλευρα και άλλους τύπους απευθείας χρήσης των χαρουπιών στη μαγειρική, μαρτυρώντας τη σημασία που είχαν τα χαρούπια για τους πληθυσμούς του νησιού. Μετά την κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα χαρούπια έθρεψαν κόσμο και κοσμάκη στις μεγάλες πόλεις, απαξιώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, όπως και τα βελανίδια, ως τροφή για τα γουρούνια.

Το καλοκαίρι καταφέραμε να συλλέξουμε σπόρους χαρουπιάς από το νομό Χανίων, και φυτέψαμε πειραματικά σπόρους. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικά, όμως δεν απογοητευόμαστε. Θα συμβουλευτούμε τους επίτιμους γεωπόνους της ομάδας, και θα σας ενημερώσουμε για τις δράσεις μας.
Μέχρι τότε, τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.