Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η απαραίτητη παράμετρος στο βιογραφικό κάθε υπουργού "προστασίας" του περιβάλλοντος

Δεν είναι άλλη, από την κατοχή αυθαίρετου κτίσματος. Η επιλογή του εκάστοτε υπουργού περιβάλλοντος, κρύβει ένα αυθαίρετο ιδιοκτησίας του εν λόγω υπουργού ή μέλους της οικογένειάς του, για το οποίο έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να αλλάξει το χαρακτηρισμό της δασικής έκτασης που έχει καταπατήσει, εκείνος και οι γείτονές του.
Ο προηγούμενος "μετρ" της κυβέρνησης ΝΔ, κ. Σουφλιάς, είχε και εκείνος το αυθαίρετό του. Ο νυν "τσάρος" της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, κ. Παπακωνσταντίνου, έχει το αυθαίρετό του, μέσα σε δασική έκταση στη Βραυρώνα.   Η κ. Μπιρμπίλη, μάλλον δεν ήταν κάτοχος αυθαιρέτου, και γι' αυτό η υπουργική της σταδιοδρομία έληξε τόσο σύντομα.

Είναι ποτέ δυνατόν, όσο αμερόληπτος και να είναι κανείς, να θεωρεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πράξει υπέρ του περιβάλλοντος; Θα κατεδαφίσει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλούς;

Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μαθαίνουμε την πραγματική σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις:
"υπουργείο προστασίας του τάδε": η χρήση της λέξης προστασία (πχ. "προστασίας του πολίτη", "προστασίας του περιβάλλοντος") δεν αναφέρεται στην φροντίδα για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλοί όροι ζωής του προστατευόμενου αντικειμένου, αλλά έχει την έννοια της "προστασίας" που παρέχει η μαφία, δηλαδή, την ελεγχόμενη περιοχή δραστηριότητας με στόχο την υλοποίηση επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των θετικά προσκείμενων στα προαναφερθέντα κέντρα επιρροής και λήψης αποφάσεων.

Έτσι, προτείνουμε στα ΜΜΕ όταν αναφέρονται στους συγκεκριμένους υπουργούς, να μην τους χαρακτηρίζουν πλέον "τσάρους", αλλά "νονούς". Ταιριάζει περισσότερο με την έννοια της προστασίας που εφαρμόζουν τα υπουργεία τους.

 

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γλάστρες φυτωρίου για τα φυντάνια σας

Οι συντονιστές του green it up again, χαρίζουν μαύρες, πλαστικές γλάστρες φυτωρίου, διαμέτρων Φ12 - Φ24 σε όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν στον κήπο ή το μπαλκόνι τους μικρό φυτώριο με ενδημικά είδη για φύτευση σε γειτονιές και δασικές εκτάσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας στο γνωστό e-mail.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Για τους δανειστές, δεν υπάρχει κανένας νομικός φραγμός

Η ελληνική νομοθεσία αναιρείται κατάφωρα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, όταν πρόκειται για παράδοση γαιών στους οικονομικούς κατακτητές.

αναδημοσίευση από το Βήμα

Ριζικές ανατροπές στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία φέρνουν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εστιάζοντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια. Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.


Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή (γνωστό ως εκτελεστικός νόμος) εξαιρεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό ό,τι ανήκει στο Δημόσιο θεωρώντας ότι οι δημόσιες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φυσικές περιοχές, αυτομάτως μπορούν να οικοδομηθούν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται αποκλειστική παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δασικές εκτάσεις.

Νομιμότητα

Ειδικότερα, ο Εφαρμοστικός Νόμος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας [ΣΗΜΕΙΩΣΗ blog: δεν είναι στα όρια, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ κάθε οικοδόμηση στην αιγιαλίτιδα ζώνη, σύμφωνα με το ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001] καθώς «παραδίδει» αιγιαλό και παραλίες και καταστρατηγεί την πολεοδομική νομοθεσία μέσα από την κατάργηση των εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης όλων αυτών με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα οποία θα εγκρίνονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων. Με αυτά τα ΠΔ θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου και θα μπορούν να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί περιορισμοί δόμησης, «ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».

Μάλιστα για τη χωροθέτηση κάθε επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης δημοσίου ακινήτου θα εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος ύστερα από αίτηση του ίδιου του επενδυτή. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων των επενδύσεων δεν θα εκδίδονται από τις πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα σε 60 ημέρες.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και εγκαταστάσεων θα ορίζεται από τον ΓΟΚ, εκτός αν από αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη τεκμηριώνεται παρέκκλιση από αυτόν. Τότε με Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να καθορίζεται, για ορισμένες κατηγορίες ή περιπτώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, ύψος μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο.
«Πράσινο φως»
Για τα δημόσια ακίνητα ορίζεται ότι, ύστερα από αίτηση των επενδυτών, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα δίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το «πράσινο φως» για την επένδυση. Η δημόσια γη- ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ- όπως προκύπτει από τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής προορίζεται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και αναψυχή. Δίνει δεκάδες επιλογές στους επενδυτές, όπως ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες,καζίνα, ελικοδρόμια, κατοικίες, κτίρια γραφείων, κέντρα διασκέδασης, νοσοκομεία, γήπεδα κ.ά.

Προς αξιοποίηση δίδονται ακόμη και δημόσια ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την περιβαλλοντική αλλά και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης.

Με τον Εφαρμοστικό Νόμο η κυβέρνηση χωροθετεί, ορίζει χρήσεις γης και καθορίζει όρους δόμησης για όλα τα δημόσια κτήματα παραχωρώντας στους επενδυτές τον αιγιαλό και τις παραλίες των κτημάτων που θα παραχωρηθούν. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). Η παραχώρηση θα γίνεται για χρονικό διάστημα ως και πενήντα ετών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται θα προσδιορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.


Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ακίνητο έκτασης 5.500 στρεμμάτων.
ΚΑΪΑΦΑΣ: Υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετά αιγιαλού και λίμνης στον Νομό Ηλείας.
ΑΦΑΝΤΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 175 στρεμμάτων. Ακίνητο «Γκολφ Αφάντου Ρόδου» 1.315 στρεμμάτων.
ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Παραλιακή έκταση 400 στρεμμάτων, με 11 συγκροτήματα.
ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ: Εκταση 1.202.294 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.
ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Κάμπινγκ σε παραλιακή έκταση 200 στρεμμάτων.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ: Σχολάζουσα εδαφική έκταση μετά αιγιαλού και εγκαταστάσεων εστίασης.
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Αιδηψού, Κύθνου, Λουτρακίου, Θερμοπυλών, spa Υπάτης, πηγή Νιγρίτας.
ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ- ΚΑΤΤΑΒΙΑ: Δημόσια ακίνητα στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής επιφανείας 80.000 στρεμμάτων.
ΒΟΡΡΑΣ- ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Δημόσια Ακίνητα στον Νομό Πέλλας, 18.400 στρεμμάτων, όπου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν.
ΑΝΤΙΡΡΙΟ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 223.000 τ.μ.
ΓΟΥΡΝΕΣ: Ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμ.
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρ. στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον ΝομόΞάνθης.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Δημόσιο ακίνητο, επιφανείας 153.000 τ.μ. Παραλιακή έκταση απέναντι από τη νησίδα «Δοκός».
ΣΙΘΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ: Παραλιακή έκταση, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφανείας 94.000 τ.μ.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Διαρκείς στρεβλώσεις

 Πως μας αρέσει η οικολογική, καταπράσινη πολιτική της κυβέρνησης... "Οικολογική συνείδηση", "πράσινη ανάπτυξη", και πόσα άλλα κουραφέξαλα έλεγαν προεκλογικά, εννοώντας ξεπούλημα, καταστρατήγηση της δημόσιας γης, αναθεώρηση του ορισμού του ίδιου του δάσους.

Καταστολή με ασφυξιογόνα, χημεία χείριστης μορφής, βία ανεξέλεγκτη προς όλες τις κατευθύνσεις, σε απόσταση χιλιομέτρου από το επίκεντρο της διαδήλωσης, προπηλακισμός ακόμα και τουριστών σε σουβλατζίδικο στο Μοναστηράκι. Έλεος! Όποιος δεν μπορεί να δει ακόμα την αλήθεια, ας διαβάσει τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.