Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Εικόνες από το Φυτώριο της ΔΑΑ και το Εκκοκκιστήριο της ΚΑΔΣ

Στο φυτώριο της Αμυγδαλέζας, φυτεύονται οι σπόροι για τα δενδρύλλια που θα χρησιμοποιηθούν για τις αναδασώσεις στην Αττική.


Εκεί βρίσκεται και ένα ενδιαφέρον εκθετήριο με διάφορα είδη δένδρων και θάμνων που είναι επισκέψιμο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, για οποιονδήποτε ιδιώτη, σχολείο κλπ.


Δίπλα από το φυτώριο της Αμυγδαλέζας βρίσκεται το Εκκοκκιστήριο της ΚΑΔΣ, της Κεντρικής Αποθήκης Δασικών Σπόρων. Εκεί γίνεται η εκκόκκιση των σπόρων, η ταξινόμησή τους, ο έλεγχος της φυτρωτικότητας και η αποθήκευση σε ειδικούς χώρους.


Εκκόκκιση κυπαρισσόμηλων: τοποθετούνται στα ειδικά τελάρα ώστε να "κοσκινιστούν" οι σπόροι καθώς ανοίγουν.


Δοκιμαστικοί έλεγχοι της φυτρωτικότητας των σπόρων.

Καταγραφή των δεδομένων, ταξινόμηση των σπόρων και αποθήκευση σε χώρους με κατάλληλες συνθήκες.


Απολογισμός δράσης 8 / 11 /2009

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε δράση συλλογής βελανιδιών χνοώδους δρυός [quercus pubescens] στα όρια των δασαρχείων Πάρνηθας και Καπανδριτίου, κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σε ένα πανέμορφο δάσος.
Η συγκομιδή ήταν εξαιρετική (πάνω από 12 κιλά), τα οποία στην πλειοψηφία τους παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, δυστυχώς όχι απευθείας στο φυτώριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαστρωμάτωση, διότι ...δεν υπήρχε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τη μεταφορά (;!). Επειδή -όπως μας ενημέρωσαν οι δασολόγοι της ΔΑΑ- τρεις μέρες μετά τη συλλογή μειώνεται η φυτρωτικότητα των βελανιδιών, πραγματοποιήθηκε αυθημερόν πειραματική σποροφύτευση σε δύο περιοχές του Πεντελικού, μια στο Πικέρμι [εδώ] και μια στον ορεινό όγκο του βουνού. Τα σημεία που έγινε η σποροφύτευση φέρουν ενδείξεις ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία τους και η αποτελεσματικότητα της εν λόγω μεθόδου.

Καλά είναι και τα νέα από την αναβλάστηση των βελανιδιών στο Πεντελικό, οπότε αισιοδοξούμε. Άλλες δύο παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με δύο ακόμη είδη βελανιδιών.


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Κάλεσμα για συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός

Την Κυριακή 8/11 θα πραγματοποιηθεί συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός [Quercus Pubescens] σε μια από τις ομορφότερες δασικές περιοχές της Αττικής (να μην τη ματιάσουμε!). Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι "ελληνάρες" δεν την έχουν κακοποιήσει, θα το δείτε όσοι παρευρεθείτε στη σποροσυλλογή. Για τη δράση έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια δασαρχεία.


Συλλέγουμε τα ώριμα βελανίδια, δηλαδή εκείνα που έχουν αποκτήσει ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, και ελέγχουμε να μην έχουν μικρές τρυπούλες, γεγονός που σημαίνει ότι τα σκουλήκια έχουν ροκανίσει τους σπόρους. Πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής ότι η φυτρωτικότητά τους μειώνεται μετά από τρεις ημέρες, και γι' αυτό θα παραδοθούν άμεσα για τη διαδικασία της "διαστρωμάτωσης". Ενδέχεται κάποιοι σπόροι να φυτευτούν την ίδια ημέρα με το χαρακτηριστικό σουβλί σποροφύτευσης από ομάδες εθελοντών σε συγκεκριμένη περιοχή που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να παρακολουθήσουμε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Επειδή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η δεύτερη δράση (εκείνη της σποροφύτευσης), το κάλεσμα αφορά μόνο τη σποροσυλλογή.
Η συνάντηση υπολογίζεται για τις 11 το πρωί, σε έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Δασοβιοκοινοτητα - Φ.Ε.Κ. 84/17-4-2001/Τ.Α.

‘Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπαρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.